miercuri, 10 noiembrie 2010

Lectia 34


LECŢIA 34
"Aş putea vedea pace în loc de ce văd."

Ideea de astăzi începe să descrie condiţiile care prevalează în celălalt mod de a vedea. Pacea minţii este clar o chestiune lăuntrică. Ea trebuie să înceapă cu propriile tale gânduri, pentru ca apoi să se extindă înspre afară, căci din pacea minţii tale răsare o percepţie paşnică a lumii.
Exerciţiile de astăzi necesită trei perioade de exersare mai lungi. Se recomandă una dimineaţa şi alta seara, iar a treia se va întreprinde la acea oră dintre ele care pare să fie mai prielnică unei stări de disponibilitate. Toate aplicările se vor face cu ochii închişi, deoarece ideea de astăzi se va aplica lumii tale lăuntrice. Vreo cinci minute de cercetare a minţii pentru fiecare din perioadele mai lungi de exersare sunt obligatorii.
Cercetează-ţi mintea pentru a afla gândurile de teamă, situaţiile care provoacă
anxietate, personajele sau întâmplările "ofensatoare" sau orice altceva în legătură cu care întreţii gânduri neiubitoare. Într-un mod dezinvolt, ia cunoştinţă de toate, repetând rar ideea de astăzi, pe măsură ce le priveşti cum îţi apar în minte. Şi dă-le drumul, unul câte unul, pentru a face loc celui următor.
Dacă începi să ai dificultăţi când e vorba să te gândeşti la anumite subiecte, continuă să repeţi ideea, fără grabă, în sinea ta, fără a o aplica la un anume lucru. Încredinţează-te, totuşi, că nu faci vreo excludere anume.
Aplicările mai scurte urmează să fie frecvente şi se vor face oricând simţi că pacea minţii îţi este ameninţată într-un fel sau altul.
Ele au ca scop să te ferească de tentaţii de-a lungul zilei. Dacă devii conştient de o anume formă de tentaţie, exerciţiul se va face sub această formă:

"Aş putea vedea pace în această situaţie, în loc să văd ceea ce văd acum în ea."

Dacă violările păcii minţii tale iau forma unor emoţii adverse mai generalizate, cum ar fi deprimare, anxietate sau îngrijorare, foloseşte ideea în forma ei originală. Dacă vei constata că ai nevoie de mai mult de o aplicare a ideii de astăzi ca să îţi vină mai uşor să te răzgândeşti în orice context anume, încearcă să dedici câteva minute repetării ideii, până când începi să simţi o oarecare senzaţie de uşurare. Îţi va fi de ajutor, dacă vei spune în sinea ta, specificând:

"Îmi pot înlocui sentimentele de deprimare, anxietate sau îngrijorare (sau gândurile mele în legătură cu această situaţie, persoană sau întâmplare) cu pace."

Un comentariu:

  1. Lectia de azi imi aduce liniste si speranta, atunci cand rostes in gand afirmatia am senzatia ca grijile mele sunt o iluzie...

    RăspundețiȘtergere